Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

fireman6, no powiem ci, że robi wrażenie. A ile przez te 3 miesiące km zrobiłeś ? i czy auto stoi w garażu, czy "pod chmurką" ?
    Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
      L&K
      • 2008
      • 1214

fireman6, trzyma się dobrze, powinien z pół roku wytrzymać, chyba że ty nie wytrzymasz i położysz nową warstwę :P
      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez jama89
        Big, To teraz zbieraj $ na crystal rocka
        Czy ja wiem. Powiem ci jestem niesamowicie zadowolony z efektów jakie pozwala uzyskać Zymol Carbon. Czerń lakieru jest bardzo głęboka, efekt "mokrego" lakieru też jest dobrze widozny, no i wytrzymałośc jest wręcz fenomenalna ok. 5 miesięcy.
        Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
          L&K
          • 2008
          • 1214

Big, 3 woskowania na rok... słoiczek powinien starczyć na parę lat :P :wink:
          Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Big, 3 woskowania na rok... słoiczek powinien starczyć na parę lat
            Ooo spokojnie tym bardziej, że mam w tej chwli 5 różnych wosków (w tym jeden tylko do felg). Co prawda mam również 2 samochody do czyszczenia (swoja O II i zony Clio II ph III), ale te kosmetyki są niesamowicie wydajne.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

powinien z pół roku wytrzymać
              nie wytrzyma... przy codziennej eksploatacji auta i garażowaniu pod chmurką nie ma szans- przypadki wyjeżdżania autem z garażu 1-2 razy w tyg. się nie liczą.

zymole są bardziej oleiste i mokre niż SV przez co trochę mniej wydajne co jednak nie zmienia faktu że 1 słoik na 1 auto wystarczy na kilka lat przy comiesięcznej aplikacji :wink:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Maru 123
                zymole są bardziej oleiste i mokre niż SV przez co trochę mniej wydajne co jednak nie zmienia faktu że 1 słoik na 1 auto wystarczy na kilka lat przy comiesięcznej aplikacji
                No i przez rok eksploatacji Zymola Carbon na 2 auta ubyło, może 1/3 objętosci całej puszki, a może nawet nie to.
                Najszybciej zuzywajacym się kometykiem jest Quick Detailer, którego używam jako lubryfikantu do glinki.
                Czarny Elegance

Komentarz

• fireman6
                  Rider
                  • 2009
                  • 360

Big, przebieg to ok 3kkm będą, bo średnio mi teraz wychodzi 1kkm na miesiąc. Auto garażowane, na pewno na jego korzyść to działa, że mało stoi na dworze, bo co drugi dzień średnio jadę i postoi na dworze nie dłużej niż 10h ale to tylko raz w tygodniu i nie zawsze. Na poprawę jego trwałości wpływa też pewnie FK425 po każdym myciu stosowany.

jama89, heh pół roku to nie wiem, ja mam nadzieje, że nie będę musiał tyle czekać, w tamtym sezonie miałem FK1000 ok. 3miesięcy i jak się trochę cieplej w lutym zrobiło to już masowałem innymi , na dobrą sprawę warunki takie, że można było by już coś innego kłaść ale chce mu dać szansę i trochę go sprawdzić
                  Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                  Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Oto obiecane zdjęcia. Tak wygląda moja Skoda po samym tylko umyciu szamponem i odświeżeniem powierzchni lakieru za pomocą Ultimate Quik Detailer. Wczesniej auto przejechało ok. 2000 km. Oto fotki (jakość taka sobie bo robione telefonem):

Czarny Elegance

Komentarz

• fireman6
                      Rider
                      • 2009
                      • 360

Big, czyste wewnętrzne części felg
                      Dressing na oponkach musi być a jak, sam już bez tego nie potrafię zostawić auta po umyciu .
                      Po samym myciu i odświeżeniu FK425 moja wygląda tak (zdjęcie z 2miesięcy wstecz jeszcze na letnich):

Komentarz

• Radso
                        Drive
                        • 2008
                        • 64

Moje boje ze Skodzinka, delikatna korekta lakieru i aplikacja Zymol Carbon plus małe prace nad wnętrzem...
                        Auto nie widziało odkurzacza i wody od dobrych dwóch miesięcy...
                        Załączone pliki

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez fireman6
                          Big, czyste wewnętrzne części felg
                          a to zasługa głównie Swisswax Autobahn
                          Dressing na oponkach musi być a jak
                          No ba :twisted:
                          Zamieszczone przez Radso
                          Moje boje ze Skodzinka, delikatna korekta lakieru i aplikacja Zymol Carbon
                          Radso, pieknie ten lakierek ci wyszedł
                          Ten wosk pięknie wydobywa z magicznej czerni kolor i tzw. efekt mokrego lakieru. dodatkowo ma świetną trwałość Ja jestem baaardzo zodowolony z tego wosku.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
                            L&K
                            • 2008
                            • 1214

Radso, co to popijasz w czasie jazdy?? ( patrz przednie drzwi ) :diabelski_usmiech
                            Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Radso
                              Drive
                              • 2008
                              • 64

jama89 napój Bogów :evil: ale nie w czasie jazdy ... czasami zdarza sie przeprowadzac degustacje na pokładzie Skodzinki...fajnie smakuje

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

a ja musze się pochwalić-mam już wiele wosków ale ostatnio wszedłem w posiadanie dosyć sporego rarytasu- Swissvax Insignis V2

Wosk stworzony przy wspolpracy studia detailingu i sklepu Scandicshine.no i jego wlasciciela Ketila Falstad.
                                Wersja juz prawie kolekcjonerska gdyz wyprodukowano 75 sztuk z czego tylko 60 poszla na sprzedaz. Na dzien dzisiejszy pozostaly tylko 2-3 nowe sztuki na sprzedaż.

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• fireman6
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 360

Maru 123, to już wiadomo kto od Makkiego wziął pierwszą sztukę
                                  Gratulacje i miłego smarowania, w Norwegii już masowali polecam: http://www.detailersclub.no/forum/to...u-impreza-wrx/ :wink:

Radso, wyszło elegancko

Big, ja testowałem 4nano, FK1000 i w tym roku RejeX wszystkie na felgach też dają radę, mycie rękawicą i szamponem to czysta przyjemność

Komentarz

• Maru 123
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4660

ktoś jeszcze brał od niego 2 sztukę ale nie będe mówił- choć myślę że sam się ujawni z testem na KA :wink:
                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• dragster
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 895
                                      • Honda

Jak często myjecie przednią i tylną szybę od środka?
                                      Bo ja myję ją raz na miesiąc ops: i wydać było jadąc pod słońce, że to za rzadko.
                                      Silnik R18A2.
                                      http://www.dadrl.org.uk
                                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez dragster
                                        Jak często myjecie przednią i tylną szybę od środka?
                                        Mniej więcej 2-3 razy w miesiącu.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• demmsi
                                          Elegance
                                          • 2011
                                          • 966
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie byście polecili jakis preparat do szyb żeby w czasie deszczu woda szybko z nich spływała... Mowa o bocznych szybach, tam gdzie są wycieraczki żadnego specyfiku nie wmasuje w szkło :diabelski_usmiech

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez demmsi
                                            Panowie byście polecili jakis preparat do szyb żeby w czasie deszczu woda szybko z nich spływała...
                                            Ja uzywam Glass Clener-a od Megsa i jestem bardoz zadowolony. Preparat ten ma własciwosci hydrofobiczne i bardzo ladnie odpycha wodę.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• fireman6
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 360

Jak na boczne to przejdź się do marketu może będzie jakiś środek tzw. "niewidzialna wycieraczka", używałem od autloandu i daje radę, mogę również polecić 4nano (ten już nie w markecie) na przedniej działa tak:
                                              ok. miesiąca po aplikacji:
                                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-3L2hhnyWII&feature=mfu_in_order&list=UL[/youtube]

a tak po 8miesiącach i ok. 8kkm
                                              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1EYuEpT3tkA[/youtube]

Glass cleaner od megsa też powoli się do niego zbieram bo jeszcze mam nielsen blue window, ale wada, że zostały już w sprzedaży tylko opakowania galonowe, a to koszt 122zł fakt, że z tego otrzymujemy ok 40l gotowego roztworu ale by trzeba ludzi znaleźć do dzielenia

Komentarz

• demmsi
                                                Elegance
                                                • 2011
                                                • 966
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ale by trzeba ludzi znaleźć do dzielenia
                                                Dawno juz jakoś myślę o tym, bo wiele kosmetyków mi nie potrzebne w ilościach sprzedawanych przez sklepy. A w 2-4 osoby wydaje się zakup sensowny i zawsze można spróbować więcej specyfików :diabelski_usmiech

Musimy założyć jakiś nowy wątek :szeroki_usmiech

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

demmsi, ja sobie nawoskowalem szyby (za wyjatkiem przedniej) i wszystko jest git. Nic innego nie potrzeba.

A propo woskowania. Wydaje mi sie ze to w obecnej pogodzie troche lipa, poniewaz:
                                                  - plyn do spryskiwaczy rozpuszcza wosk,
                                                  - w obecnej pogodzie uzywa sie spryskiwaczy bardzo czesto,
                                                  - w przypaku hatchbacka/kombi uzycie spryskiwacza wiaze sie z wysmarowaniem calej klapy bagaznika plynem, bo wycieraczka spycha ladnie wszystko na cala szerokosc,
                                                  - spryskanie reflektorow to ladne obmycie przedniego zderzaka lub nadkoli i maski podczas jazdy,
                                                  - uzycie spryskiwaczy szyby przedniej to owalenie dachu i przednich slupkow.
                                                  Zatem spora czesc auta jest po chwili ladnie obmyta z wosku i cala robota na marne :/
                                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

ale wada, że zostały już w sprzedaży tylko opakowania galonowe, a to koszt 122zł
                                                    Ale mi chodziło o NXT Generation Glass Cleaner, a ten nigdy nie było oferowany w opakowaniach galonowych i spokojnie jest dostępny w normalnym opakowaniu z cenie 39,90 zł.
                                                    Prosze bardzo oto on: http://www.meguiars.pl/shop/index.ph...7c84169302b7e9
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...